Lilla Essingen - Kungsholmen

Primusgatan 110, 1 tr

Storslaget boende på första parkett med balkong i sydväst, fritt frontläge och vidsträckt sjöutsikt över Mälaren och Stockholms inlopp.

Adress

Primusgatan 110, 1 tr

Rum

4

Slutpris

9 850 000 kr

Avgift

5 947 kr/mån

Boyta

105 kvmOm bostaden

Äntligen är en av de mest sällsynta och omåttligt efterlängtade bostäderna till salu på Lilla Essingen. En fyra belägen på första parkett med stor balkong i sydväst med sol hela dagen och oemotståndligt fritt frontläge mot vattnet. Sjöutsikten från balkongen och lägenhetens sällskapsdelar över Mälaren och Stockholms inlopp, båtarna, strandpromenaden samt Södermalms, Gröndals och Essingeöarnas silhuett i bakgrunden är extraordinär och storslaget vacker.

I denna sydvästvända lägenhet, som är uppförd i en gammal industrifastighet, känns ljuset och vattnet alltid närvarande. Den utmärkta och ytterst tillgängliga planlösningen är suverän och genomgående med fönster i två väderstreck. Här finns härliga och öppna sällskapsytor längst fram i lägenheten, närmast vattnet och kajkanten, såsom ett stort och välutrustat kök med matplats, ett sov-, arbets- eller dagrum och ett vardagsrum där rejäl takhöjd om ca 3,40 meter ger härlig känsla av luft och rymd. Här finns även utgång till balkongen som ger ett soldränkt ”uterum” på första parkett med utsikt över det sprudlande sjölivet.

Två-tre praktiska sovrum, varav två ligger separat och enskilt belägna på den andra sidan av lägenheten. Ett ”master bedroom” med plats för dubbelsäng och förvaring samt ett mindre barn-, tonårs-, gäst- eller arbetsrum. Det tredje sovrummet ligger i anslutning till sällskapsdelarna. Hall med plats för ytterkläder, skor och bra förvaring i garderober, en rymlig klädkammare och ett väl tilltaget förråd. Fräscht badrum med dusch, toalett, tvättmaskin och torktumlare ”side by side” och bra förvaring. Separat gäst-WC med toalett och handfat.

Det här är en bostad som sällan återkommer på marknaden, ett sant drömboende för både barnfamiljen och villasäljaren. Primusgatan 110 är unikt belägen, längst ut på kajen med ett av Stockholms häftigaste sjölägen vid Mälaren.

– Öppna och strålande ljusa sällskapsytor längst fram i lägenheten, närmast vattnet och kajkanten, såsom ett stort stort och välutrustat kök med matplats, ett sov-, arbets- eller dagrum samt ett vardagsrum där rejäl takhöjd om ca 3,40 meter ger härlig känsla av luft och rymd. Här finns även utgång till balkongen som ger ett soldränkt ”uterum” på första parkett med utsikt över det sprudlande sjölivet.

– Två-tre praktiska sovrum, varav två ligger separat och enskilt belägna ena sidan av lägenheten. Ett ”master bedroom” med plats för dubbelsäng och förvaring samt ett mindre barn-, tonårs-, gäst- eller arbetsrum. Det tredje sovrummet ligger i anslutning till sällskapsdelarna längst fram mot vattnet.

– Hall med plats för ytterkläder, skor och bra förvaring i klädkammare och ett väl tilltaget förråd.

– Stort och fräscht badrum med klinkergolv och golvvärme, duschhörna, toalett, handdukstork, handfat på kommod och infälld spegel ovan, tvättmaskin och torktumlare ”side by side” och bra förvaring.

– Separat gäst-WC med toalett och handfat.

Pris: 8 950 000 kr

Månadsavgift: 5 947 kr
I avgiften ingår värme, vatten, kabel-TV (grundutbud) och bredband. Utöver avgiften tillkommer varmvatten, hushållsel och gas, debiteras efter faktisk förbrukning.

Andel i föreningen: 1,47002 %

Byggår: 1960/2001

Uppvärmning: Fjärrvärme

Övriga byggnader/utrymmen: I entréplanet finns en välutrustad tvättstuga och ett cykelrum. I föreningen finns även en bastu med omklädningsrum, en festlokal med egen uteplats mot vattnet samt två st gästrum med fem respektive två bäddar som kan bokas och hyras av medlemmarna.

Lägenhetsnummer: 623 (1101)

Hiss: Ja

Våningsplan: Våningsplan 1 av 5.

Parkering/Bilplats: I garaget på Luxgatan 17 finns 425 st p-platser, varav föreningen disponerar 51 st. Till dessa platser är det kö och de kostar 1.250:-/månad.

Allmänt om föreningen: Brf Essinge Udde 1 bildades 2001 och består av 73 lägenheter upplåtna med bostadsrätt om totalt 6 892 kvm. Bostadsrättsföreningen Essinge Udde 1 består av två sammanbyggda hus. Huset kallat nr 41 (närmast Västerbron) var en laboratorie- och kontorsbyggnad uppförd 1935 efter ritningar av Björn Hedvalls arkitektkontor. Hus 65 påbörjades 1960 som en förlängning av hus 41. Husen är byggda med pelardäckskonstruktion, d.v.s. pelare bär upp bjälklagen i stället för väggar. JM övertog 1998 "Lux 2" från Livförsäkrings AB Skandia. År 2001 var ombyggnaderna klara och de första gästerna kunde flytta in.

Föreningen har också tillgång till två övernattningsrum, en träfflokal som kan disponeras för fester, sammanträden mm, bastu, cykelrum, tvättstuga och soprum för återvinningssopor.

Föreningen är medlem i samfällighetsföreningen Luxgaragets Samfällighetsförening (11,5%) och Lux Samfällighetsförening (8,5%). Samfällighetsföreningarna garage och sopsug. Föreningen disponerar 51 av 425 garageplatser.

Genomförda renoveringar:
2015: målning av fönster på norrsida hus 65, samt OVK
2016: Ny beläggningar av 1 eller 2 terrassgolv på primusgatan 100-102.

Kommande renoveringar:
Föreningen följer en underhållsplan som upprättades 2015 och sträcker sig fram till 2044.

Förening: Brf Essinge Udde 1

Organisationsform/Typ: Bostadsrättsförening

TV: Kabel-TV via ComHem. Grundutbud ingår i avgiften.

Internet: Fiberbredband via Bredbandsbolaget. Ingår i avgiften.

Sammanställning: Stor balkong i sydväst med sol hela dagen och oemotståndligt fritt frontläge mot Mälaren och Stockholms inlopp.

Lilla Essingen är präglad av sin industrihistoria. Cirka 1820 drevs en fabrik för tillverkning av en dyr blå färg. Ett varv på ön byggde bl.a. den berömda skonerten ”Sverige”.

1907 invigs bron mellan Lilla Essingen och Kungsholmen. 1908 flyttar Primusfabriken in i nya lokaler på den norra sidan av ön. AB Lux sedermera Electrolux AB finns här mellan 1908 och 1999.

Redan 1650 nämns Essingeöarna i en avhandling om Uppland där det sägs att: ”i sommartid frekventerades öarna flitigt av stockholmsungdom i och för lekar och idrottsövningar”. Deltagarna i dessa utflykter roddes från Stockholm av roddarmadammer till Essingeöarna. Carl Michael Bellman har gjort Essingen känt i Fredmans epistel nr 48 ”Si der har du Hessingen” (oklart om han menar Stora eller Lilla Essingen). Den utkom 1769.

1906 bor 55 bofasta på ön. Stadsplanen för Lilla Essingen blev klar 1930 och planen som antogs hade 2 700 lägenheter. De flesta hus som uppfördes var lamellhus i funktionalistisk stil. På 40-talet uppgår antalet invånare till 6 200 personer och Lilla Essingen sägs vara den mest tättbebyggda ön i Europa.

Lux startade tillverkningen av dammsugare 1912. 1919 grundade Axel Wennergren AB Electrolux. 1920 börjar tillverkningen av kylskåp och hushållsassistenten kommer 1940, 20 år senare kommer diskmaskinen.

1936 ödelägger en stor brand fabriksområdet. När väl fabriken är återuppbyggd utbryter andra världskriget. Efter 90 års framgångsrik produktion flyttar Electrolux verksamheten från Lilla Essingen.

Primusfabriken revs 1962 för att lämna plats för Essingeleden.

Precis utanför huset, runt hörnan finns en Tempobutik, ett fantastiskt bageri och Restaurangen Lux dag för dag.

Vill du prata med oss?

Fyll i information nedan så hör vi av oss snarast möjligt!

Få de senaste slutpriserna

Vi skickar dig uppdateringar om hur försäljningar har gått.