Birkastan - Vasastan

Rörstrandsgatan 37, 5 tr

Unik och vacker 1920-talsvåning, högst upp, med härligt gavelläge, strålande ljusinsläpp, 32 meter kungsbalkong och utsikt över sjö, stad och takåsar.

Adress

Rörstrandsgatan 37, 5 tr

Rum

4,5

Slutpris

10 000 000 kr

Avgift

2 638 kr/mån

Boyta

96 kvmOm bostaden

Högst upp i pampig 1920-talsfastighet, omtalad som en av Rörstrandsgatans vackraste, saluförs nu en fantastisk ”kungsvåning” om 96 kvm och 4,5 rum och kök med stor och solig kungsbalkong om hela 32 meter som sträcker sig runt lägenheten i tre väderstreck. Lägenheten är helt unik i sitt slag och har ett härligt, högt och insynsfritt gavelläge med strålande ljusinsläpp och vidunderlig utsikt över Karlbergssjöns glittrande vatten och Karlbergs slott, Kungsholmens stadssilhuett, Birkastans takåsar och Rörstrandsgatans sträckning nedanför.

Lägenheten har på senare tid varsamt renoverats och är i ett gott skick med smakfulla materialval och sober färgsättning. Samtidigt är den vackert utsmyckad med alla originaldetaljer välbevarade såsom högt till tak med välvning och lamprosetter, spegelmönstrade skjutdörrar och dörrar med spröjsade glasinfattningar, vita snickerier, serveringsskåp, fönster- och balkongdörrspartier med spröjs, genomgånde fiskbensparkett och en öppen spis som fungerar.

Planlösningen är klassiskt disponerad med välkomnade tambur, möblerbar hall/bibliotek och tre fina rum i fil som ger härliga sällskapsytor och representativ ”våningskänsla”. Här finns ett matsalsrum med två hörnrum på vardera sida – alla tre med egna utgångar till balkongen!

Det finns två-tre möjliga sovrum. Välutrustat Marbodalkök i stilsäkert utförande med tillhörande matplats. Rymligt, helkaklat badrum med både badkar och duschhörna, tvättmaskin och ett vackert fönsterparti med utsikt mot Karlbergs slott och Karlbergssjön.

Fastigheten från 1927-1929 är ritad av arkitekterna Höög och Morssing. Föreningen är välskött och har en mycket god ekonomi med låg belåningsgrad och låga månadsavgifter för medlemmarna.

Läget och adressen är svårslaget med Birkastans och Rörstrandsgatans puls och utbud av restauranger och caféer runt husknuten. Välkommen på visning!

– Välkomnade tambur med plats för ytterkläder, skor och övrig klädförvaring i tillhörande klädkammare. Säkerhetsdörr. I anslutning till tamburen finns separat WC med toalett och handfat.

– Inre möblerbar hall/bibliotek med fungerande öppen spis. Hallen öppnar mot tre fina rum i fil som ger tillsammans härliga sällskapsytor och representativ ”våningskänsla”. Här finns ett matsalsrum med två hörnrum på vardera sida – alla tre med egna utgångar till balkongen! Fiskbensparkett, högt till tak om ca 2,85 meter, fina fönster- och dörrpartier etc.

– Två-tre möjliga sovrum.

– Välutrustat kök i stilsäkert utförande från Marbodal med god förvaring i skåp och lådor. Köket är komplett maskinellt utrustat med kyl och frys, keramikhäll, fläkt (kolfilter), varmluftsugn, micro och diskmaskin. Klassiskt kallskafferi. Matplats för fyra personer.

– Rymligt, helkaklat badrum med klinkergolv och golvvärme. Badrummet har både sittbadkar och duschhörna, tvättmaskin kombinerad med torktumlare, handfat, badrumsskåp och ett vackert fönsterparti med utsikt mot Karlbergs slott och Karlbergssjöns glittrande vatten.

Pris: 9 400 000 kr

Månadsavgift: 2 638 kr
I avgiften ingår värme, vatten och kabel-TV (Grundutbud från ComHem). Övrig driftskostnad: Hushållsel ca 300-350 kr/månad, hemförsäkring ca 200 kr/månad.

Andel i föreningen: 1,18476 %

Byggår: 1927-1929

Uppvärmning: Fjärrvärme

Lägenhetsnummer: 512 (1503)

Hiss: Ja

Våningsplan: Våningsplan 5 av 5.

Energiförbrukning: 122 per kvm (Atemp) och år

Allmänt om föreningen: Till lägenheten hör ett vindsförråd och ett rymligt källarförråd. I fastigheten finns tre tvättstugor med vardera två tvättmaskiner och en torktumlare samt rejäla torkrum intill, barnvagnsrum i gatuplan och grovsoprum. Fastigheten har tre gårdar. Den yttre gården med entré för 33/35/37 är asfalterad och har utemöbler. Detsamma gäller innergården, som har möbler och grill. Bakgården har gräs mot vattnet och järnvägen samt utemöbler med möjligheter att grilla.

Föreningen disponerar 31 garageplatser som hyrs ut endast till de boende för 2000 kr/månad. Till garageplatserna är det kö. I övrigt gäller boendeparkering på gatan för mantalsskrivna samt externa garagemöjligheter i området. Se gärna www.garageplatsen.se.

Bostadsrättsföreningen Rörstrand 29-37 förvärvade fastigheten 2000-06-02. Fastigheten består av tre stycken bostadshus på adresser Rörstrandsgatan 29-37 och innehåller 110 st lägenheter, varav 106 st bostadsrätter och 4 st är återstående hyresrätter samt 15 lokaler med hyresrätt. Total bostadsyta: 8074 kvm. Total lokalyta: 2300 kvm. Föreningen är äkta och äger marken. Juridisk person accepteras ej som medlem i föreningen. För mer information, se www.brfrorstrand29-37.se

Fastigheten är i ett mycket gott skick och alla genomgripande renoveringar är utförda sedan föreningen förvärvade fastigheten år 2000. Bland de större renoveringar som gjorts är bl a följande:

– Fasadrenovering i sin helhet 2001.
– De två underbyggda gårdarna totalrenoverades 2002-2003 med nya tätskikt och ny isolering.
– Nytt plåttak lades under 2005-2006.
– Ett nytt soprum för hushålls- och grovsopor samt tidningssamling gjordes i ordning. Uppgradering till 3-fas 2007.
– Det finns idag inga planer på att genomföra stambyte för hela huset. Stammar byts partiellt allt eftersom medlemmar i föreningen renoverar kök och badrum. Syftet är att succesivt höja kvalitén på husets stammar samt förhindra att renoverade kök och badrum senare behöver brytas upp för att byta bakomliggande avloppsör. Efter överenskommelse med föreningen bekostar föreningen avloppsstam, avloppsrör, golvbrunn, håltagning i golv, återställande av golv efter håltagning, bilning av golv, gjutning efter bytet.

För mer information, se vidare på föreningens hemsida samt i den bifogade årsredovisningen.

Fastigheten byggdes 1927-1929 och ritades av de kända arkitekterna Höög och Morssing. Stadsmuseets presentation av dessa är bl a:

"Höög & Morssing var verksamma i en övergångstid då stilfrågor och god arkitektursmak ofta diskuterades i fackpressen. Jugendsstilen blev omodern omkring 1910 och avlöstes av nationalromantiken, som snart ersattes av 1920-talsklassicismen och mot slutet av firmans verksamhetstid började funktionalismen förespråkas."

Föreningen har en mycket god ekonomi med låg belåningsgrad om endast 1 638 kr/kvm och låga avgifter om endast ca 321kr/kvm. Månadsavgifterna sänktes 2006 (10 %), 2008 (20 %) samt 2013 (10 %). Under 2016 byggdes ett antal mindre hyreslokaler om till bostadsrätter som sedan såldes och stärkte föreningens ekonomi ytterligare.

Fastigheten är ansluten till ComHem som erbjuder en stor mängd olika kanaler. Basutbudet ingår i årsavgiften. Genom att teckna ett avtal med ComHem erhålls tillgång till det digitala kanalutbudet.

Föreningen har installerat bredbandsnätverk i fastigheten vilket ger mycket konkurrenskraftiga priser: 150 kr/mån för 700-1000 Mbit/sek. Ring till Storholmen, tel: 0771-786746 för anmälan och betalning. Levereras av Stockholms Stadsnät, kundtjänst: 08-50122010.

Förening: Brf Rörstrand 29-37

TV: Fastigheten är ansluten till ComHem som erbjuder en stor mängd olika kanaler. Basutbudet ingår i årsavgiften. Genom att teckna ett avtal med ComHem erhålls tillgång till det digitala kanalutbudet.

Internet: Föreningen har installerat bredbandsnätverk i fastigheten vilket ger mycket konkurrenskraftiga priser: 150 kr/mån för 700-1000 Mbit/sek. Ring till Storholmen, tel: 0771-786746 för anmälan och betalning. Levereras av Stockholms Stadsnät, kundtjänst: 08-50122010.

Sammanställning: Stor och solig kungsbalkong som är 32 meter (16 kvm) lång och sträcker sig runt hela lägenheten i tre väderstreck.

Synnerligen eftersökt läge på Rörstrandsgatan med kaffebarer, restauranger, butiker och annan service. Stockholms glasshus, Non Solo Bar, Mellqvist kaffebar, Burgers & Beers, Raw och Shanti är några av Birkastans höjdare och nås inom en minuts promenad.

Vasaparken med café och minigolf, lekpark, fotbollsplaner och isbana vintertid är inte långt borta. Inte heller Fridhemsplan och Västermalmsgallerian. Karlbergs slott, beläget vid kanalen, är en annan plats för bad och picknick. För den aktive finns motionsspår och hinderbana i slottsparken.

Goda kommunikationer med t-banans gröna linje (Sankt Eriksplan), flertalet innerstadsbussar (bl.a. 3, 4 och 47), pendeltåg vid Karlbergs station samt Flygbussarna vid Sankt Eriksplan.

Vill du prata med oss?

Fyll i information nedan så hör vi av oss snarast möjligt!

Få de senaste slutpriserna

Vi skickar dig uppdateringar om hur försäljningar har gått.