Birkastan - Vasastan

Norrbackagatan 22, 3 tr.

Adress

Norrbackagatan 22, 3 tr.

Rum

3

Pris

11 750 000 kr

Avgift

4 058 kr/mån

Boyta

118 kvmOm bostaden

Möjlighet att göra om till 4 r o k! Välkommen till en suverän lägenhet om 118 ljusa och välplanerade kvm. 3 trappor (med hiss) upp i vacker fastighet från 1926 i hörnet av Drejargatan/Norrbackagatan. De tidstypiska detaljerna är på plats såsom generösa ljusinsläpp via spröjsade fönster och burspråk, högt till tak, fina snickerier och spegeldörrar, öppen spis, ekparkett och serveringsgång. Utsikt mot vacker, lummig innergård åt ena hållet och Karlbergskanalen, Karlbergs slott och Kungsholmen åt det andra. Härliga sällskapsytor med lättmöblerat vardagsrum, bibliotek och ett rymligt kök. Två sovrum, två toaletter och suverän förvaring.

Trygg och stabil förening med välskött fastighet och mycket god ekonomi. Låg belåning med endast 1968 kr/kvm i långfristiga skulder (2023-01-01).

– Välkomnande hall med bra plats för ytterkläder. Säkerhetsdörr.
– I anslutning till hallen finns gästtoalett med handfat och WC.
– Bibliotek/matsal med ingång till samtliga separata rum. Fungerande öppen spis.
– Lättmöblerat vardagsrum med burspråk och utsikt mot vacker och lummig innergård.
– Sovrum med plats för dubbelsäng och garderober, samt ytterligare möblemang. Utsikt mot innergård.
– Stort sovrum/vardagsrum med gott om plats för dubbelsäng och ytterligare möblemang. Ogenerad utsikt över Karlbergskanalen och Kungsholmen.
– Rymligt kök med matplats för 6 personer. Bra arbetsytor och gott om skåp. Infälld belysning via spotlights. Kyl/frys, diskmaskin, induktionsspis, ugn och fläkt.
-Vacker serveringsgång med originalskåp och plats för mycket förvaring.
– Snyggt badrum med kaklade väggar och klinker med golvvärme. Infälld belysning via spotlights. Tvättmaskin/torktumlare, WC, handfat, handduksvärmare och badkar.
– Stor klädkammare med suverän förvaring.

Pris: 11 750 000 kr

Månadsavgift: 4 058 kr
I avgift ingår värme, vatten, kabel-TV (grundutbud) och bredband. Beräknad driftkostnad/månad ca: hemförsäkring 250 kr, hushållsström 350 kr. Bostadsrättens indirekta nettoskuldsättning är 184.848 kr (2022-01-01).

Andel i föreningen: 2,93084 %

Byggår: 1926

Uppvärmning: Bergvärme

Övrigt: Allmänna utrymmen; tvättstuga, två cykelförråd, soprum, grovsopsrum samt en fin gemensam innergård med bord, stolar, planteringar och grill. Till lägenheten hör ett källarförråd.

Lägenhetsnummer: 34 (1304)

Hiss: Ja

Våning: 3

Antal våningar: 5

Energideklaration: Utförd

Energideklaration utförd: 2019-12-19

Energiklass: B

Parkering/Bilplats: Boendeparkering.

Allmänt om föreningen: Föreningen består av 58 bostadsrätter och en affärslokal. Gjorda renoveringar;
Stambyte badrum:1989
Stambyte kök: 1989
Bytte av eldragningen: 1989
Renovering av taket: 1989
Renovering av fasad 1989
Balkonger: De flesta byggdes 2005, några 1989 varv en renoverad 2006
Målning av fönster: 2002
Renovering av trapphuset: 2006
Renovering av tvättstugan: ny torkskåp och centrifug 2004
Cykelrum: nya cykelställ 2006
Tätning av skorstenar till öppna spisarna 1989
Omläggning av gården 1999
Omläggning av förgårdar 2006
Ny sopsugsanläggning 2008
Ny värmeväxlare 2008
Ommålning av taket 2009
Ventilationsförbättringar 2009
Fönsterrenovering 2010
Stamspolning gjord 2012
Totalrenovering av tvättstugan 2016
Fasad mot innergård renoverades 2017
Fasad mot gatan renoverades 2018
Bergvärme installerades 2019
Stamspolning gjord 2019
Radonsanering genomförd 2020 varefter mätning skett.
Uppmätta värden 30 – 80 bq/kbm
Armatur i källare utbytt till energieffektiva enheter baserade på LED-teknik och utrustade med rörelsedetektorer. Genomfört 2022.
Tryckstegringspumpen för vatten är bytt till en ny 2022.

www.fajansen8.se
Fastigheten byggdes 1926, samma år som Poul Henningsen vann en anbudstävling där han för första gången visade ritningarna till den numera världsberömda ph-lampan. Det är ett av skälen till att denna armatur i sin originalutformning med glasskärmar hänger i de båda portuppgångarna. Säljare av marken var Rörstrands Porslinsfabrik som hade legat här i 200 år – från 1726 till 1926, då tillverkningen flyttades till Göteborg. Samtliga hus söder om Rörstrandsgatan tillkom då marken frigjordes för uppförande av bostadshus. John och Gerda Wolgers köpte marken och lät uppföra huset. Byggmästare var Emil Lindqvist som också gjorde planritningarna. Arkitekt var Björn Hedvall, som ritade fasaden. Hedvall var arkitekt till många hus i Birkastan, men är främst känd för det utsökta hörnhuset på Sturegatan, Eden hotell, som på 1990-talet växlade namn till Hotell Lydmar.

Ända fram till 1985 förblev huset i familjen Wolgers ägo, bostadsrättsföreningen Fajansen 8 köpte huset, underhållet var eftersatt och priset var hyggligt. Nu krävdes en totalrenovering. Lånevillkoren vid denna tid innebar att det var svårt att motstå en fullständig ombyggnad till nybyggnadsstandard. I huset fanns en falang som förespråkade en hårdare renovering och en falang som ville gå försiktigare fram. Segrade gjorde den varliga falangen. Huset kunde få behålla sina omoderna men vackra fönster.
En byggare, Betege-byggen, köpte vinden och byggde där några vindsvåningar. I utbyte fick föreningen ett reducerat pris på fasadrenoveringen, stambytena, skorstenstätningen, takomläggningen, de nya bad- och duschrummen. Vid den omfattande renoveringen 1988/89 behöll man den ursprungliga miljön så långt som det var möjligt och praktiskt. Så skrapades exempelvis fram den ursprungliga färgen på fasaden och i trappuppgångarna. Resultatet blev att man hittade den ursprungliga aprikosfärgen på fasaden.

På samma sätt, men något senare, har hyreslokalerna i källarplanet genomgått omfattande renovering. Under 1930/40 talen hade Apotekernas läskedryckstillverkning här, och under 1950-talet användes delar av källaren av en firma som tillverkade saft, På 1980-talet fanns här ett konstgalleri. Numera har ett gäng formgivare, skribenter och tecknare sin ateljé i lokalen. Ovanpå det hårda källargolvet av cement har lagts ett förhöjt trägolv. Inbrott i lokalerna har gjort att fönstren på senare tid har försetts med galler som ritas av en formgivare i ateljén.

På gården fanns ett sophus som revs i samband med renoveringen 1989. Sopbehållarna fick ett eget rum, liksom grovsoporna. Vid entrén efter halvtrapporna fanns ursprungligen svängdörrar med kanter klädda i röd sammet och på golvet lag en Wiltonmatta. På husets gavel mot Drejargatan växte vildvin ändå upp till taknocken. Det gav möjligheter för allehanda kryp att ta sig in i fastigheten. Vildvinet togs bort i samband med fasadputsningen 1988/89.

En del kända personer har under årens lopp bott i huset. Under en period på 30-talet bodde Evert Taube i lägenhet 44. Hyresbetalningarna lär ha kännetecknats av en viss oregelbundenhet! En natt på 60-talet övernattade ingen mindre än Jane Fonda i huset. Robban Broberg ägde under några år på 90-talet en lägenhet på Drejargatan.
En helt annan påminnelse om 1988 års renovering är kerubernas ändrade fysionomi över porten på Norrbackagatan 22. Det är närmast en tradition att varje gäng byggjobbare gör sina tillägg. I alla händelser gläder det flanörerna och dem som bussköar utanför. Keruberna har blivit kändisar i Birkastan och ofta hamnar de på bild.

Förening: Brf Fajansen 8

Organisationsform/Typ: Bostadsrättsförening

Antal lägenheter: 58

Antal lokaler: 1

TV: Föreningen är anslutna till Tele 2 för kabel-tv och grundutbudet ingår i månadsavgiften. Man kan skaffa sig fler kanaler via Tele 2. Alternativt om man också har bredband kan man få ip-tv via Bredbandsbolaget. Kolla hos leverantörerna för mer info och priser.

Internet: Föreningen har en gruppanslutning till internet via Telenor (f d Bredbandsbolaget). Abonnemanget ingår i månadsavgiften.

Vill du prata med oss?

Fyll i information nedan så hör vi av oss snarast möjligt!

Få de senaste slutpriserna

Vi skickar dig uppdateringar om hur försäljningar har gått.