Vasastan

Frejgatan 18, 5 tr

Högst upp med generösa ljusinsläpp och stor balkong i söder med underbar utsikt över takåsarna. Perfekt planlösning!

Adress

Frejgatan 18, 5 tr

Rum

2

Slutpris

4 650 000 kr

Avgift

2 383 kr/mån

Boyta

51 kvmOm bostaden

Välkommen till en fantastiskt lägenhet om 51 ljusa och synnerligen välplanerade kvm i ett fint skick. Högst upp i huset (5 tr hiss) med stora fönsterpartier och en härlig stadsvy över takåsarna. Sällskapsvänligt vardagsrum med utgång till balkongen. Öppet kök med bra arbetsytor, rymligt badrum samt ett väldisponerat sovrum med plats för dubbelsäng. Bra förvaringsmöjligheter med två rymliga klädkammare och en stor garderob i lägenheten samt både vinds- och källarförråd. Denna lägenhet passar såväl singeln som paret.
Trygg och klok förening med stabil ekonomi och stora dolda tillgångar.

Välkomna på visning!

– Stort balkong med utsikt över takåsarna. Söderläge.

– Välkomnande hall med bra avhängningsmöjligheter och två stora garderober.

– Stor sällskapsyta med lättmöblerat vardagsrum med stort fönster och utgång till balkongen. Gott om plats för önskad möblering samt matbord för flera.

– Ytterst väldisponerat kök med öppen planlösning mot vardagsrummet. Bra arbetsytor och gott om skåp. Köket är utrustat med diskmaskin, spis, ugn, fläkt, kyl och frys.

– Sovrum med plats för dubbelsäng.

– Helkaklat badrum med tvättmaskin, torktumlare, handdukstork, dusch, handfat och WC.

– Två ordentliga förråd, i källaren respektive på vinden.

Pris: 3 950 000 kr

Månadsavgift: 2 383 kr
I avgiften ingår värme och vatten. Beräknad driftkostnad/månad ca: hushållsström 250 kr, hemförsäkring 150 kr.

Andel i föreningen: 2,12922 %

Byggår: 1940

Uppvärmning: Fjärrvärme

Övriga byggnader/utrymmen: Det finns både vinds- och källarförråd. Gemensam tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare, mangel och torkrum, cykelrum med ingång från gatan samt en takterrass med utsikt över takåsarna och sommarmöblering.

Lägenhetsnummer: 00131

Hiss: Ja

Våningsplan: Våningsplan 5 av 5

Energiförbrukning: 211 per kvm (Atemp) och år

Allmänt om föreningen: Bostadsrättsföreningen Vilan 1820 med adress Frejgatan 18-20 i S:t Johannes församling i Stockholm. Fastigheten Vilan 11 ritades 1939 av arkitekt Oscar Waller och stod färdigbyggd för inflyttning 1940. Föreningen förvärvade fastigheten 2009 som omfattas av 51 lägenheter (2.876 kvm), varav 45 lägenheter upplåts med bostadsrätt, 5 lägenheter är återstående hyresrätter samt 5 lokaler med hyresrätt (639 kvm). De återstående hyresrätterna innebär en stor dold framtida tillgång för föreningen och i takt med att de säljs/upplåts så stärks ekonomin ytterligare.

Föreningen beskattas såsom äkta, marken innehas med tomträtt. Ny tomträttsavgäld sätts i oktober 2021.

Föreningens ekonomi är mycket god. Per 2019-12-31 uppgick skulderna till ca 16,5 mkr, vilket ger en belåningsgrad på 6.446:-/kvm. Omsättningstillgångarna (kassa, bank m.m.) uppgick till ca 2,5 mkr. Föreningen inbringar stora intäkter från sina hyreslokaler och tack vare det god kassaflödet så har man årligen kunnat amortera på sina lån. Föreningen avser att fortsätta göra så i takt med att hyresrätterna faller till föreningens ägo. Styrelsens bedömning är att föreningen kommer vara skuldfri den dagen som de nuvarande lägenheterna har sålts. Nyligen såldes och uppläts en av hyresrätterna till bostadsrätt.

Avseende den nya tomträttsavgälden så skriver styrelsen följande:

"Vi har fått nu nytt avtal för tomträtt som kommer att gälla fr o m 1/11-2021. Som var förväntat kommer avgiften att vara dubbelt så stor som idag. Höjningen kommer att ske under 5 år, med viss nedsättning under första 4 år. Slutligen kommer avgiften att uppgå till 1.041.000 fr o m 1/11-2025. Styrelsen har dock beslutat att avvakta med avgiftshöjning, då vi har stabil ekonomi, och inte minst vinst från senaste försäljningen av en hyresrätt i slutet av 2020, som vi också avvaktar med att amortera på våra lån. Men vi kan naturligtvis inte garantera att en eventuell höjning kan bli aktuell längre fram. Samtidigt har vi 5 HR kvar, vilket är en dold tillgång."

Genomförda renoveringar:
2020: Delvis ommålning av balkongräcken och byte av tvättmaskin i tvättstugan.
2019: OVK lokaler. Ombyggnad av lokal till övernattningslägenhet för medlemmar.
2018: OVK lägenheter, byte av hissen i port 20 och modernisering av hisskorgarna.
2017: Installation av energi-/bullerfönster.
2016: Renovering av trapphus och ommålning av plåttaket.
2015-2016: Installation av säkerhetsdörrar och trapphusrenovering.
2012: Fasadrenovering och ommålning av balkongräcken.
2011: Fönsterrenovering och byte av hissen i port 18.
2001: Renovering av tvättstuga.
1994-1995: Byte av V/A-stammar i badrum och kök.
1994: Byte av elstigare, takrenovering och byte av värmesystem.

Planerade renoveringar:
Renovering genom sk "relining" av en del stammar under marknivå beräknas påbörjas under hösten 2021 (finansieras med egna likvida medel). Målning av balkonggolv och räcken 2022. Rensning av ventilationskanaler 2023. I övrigt följer föreningen en underhållsplan som upprättades 2016 och sträcker sig till 2030.

Till lägenheten disponeras både ett vinds- eller källarförråd. I fastigheten finns en gemensam tvättstuga med två tvättmaskiner, torktumlare, mangel och torkrum. Två cykelrum och en gemensam takterrass med bord och stolar för ca 6 personer. För medlemmarna finns en möblerad övernattningslägenhet på ca 42 kvm. Det är en utmärkt lösning vid exempelvis tillfälligt besök av nära och kära. Lägenheten topprenoverades hösten 2019. Hyran är 400 kr/dygn.

Under fastigheten med infart mellan port 18 och 20, finns det ett underjordiskt garage. Garaget tillhör grannföreningen Brf Vanadislunden på Tulegatan 44.

För mer info se föreningens hemsida www.sbc.se/vilan1820.

Förening: Brf Vilan 1820

Organisationsform/Typ: Bostadsrättsförening

Antal lägenheter: 51

Antal lokaler: 5

Antal hyresrätter: 5

TV: Ansluten till kabelnät. Leverantör: Com Hem.

Internet: Bredband via fiber, leverantör: Alltele.

Sammanställning: Balkong, läge söder. Medlemmarna har även tillgång till en gemensam takterrass med utsikt över takåsarna och sommarmöblering.

Ypperligt, centralt läge med möjlighet att njuta av det bästa såväl Vasastan, Östermalm och city har att erbjuda inom gångavstånd. I kvarter som kryllar av mysiga caféer, kaffebarer och restauranger finner du paradgator som Birger Jarlsgatan och Odengatan samt vackra Lärkstaden runt knuten. Utbudet av affärer och butiker är mycket gott. Här är det även närhet och promenadavstånd till Universitetet, KTH, Handelshögskolan, Hagaparken och Brunnsviken såväl som Stureplan och Hötorget. Kommunikationerna är goda med flertalet innerstadsbussar, T-bana Tekniska Högskolan och Roslagsbanan. På någon minut nås E 4:ans norra och södra avfarter samt även E 18.

Vill du prata med oss?

Fyll i information nedan så hör vi av oss snarast möjligt!

Få de senaste slutpriserna

Vi skickar dig uppdateringar om hur försäljningar har gått.