Östermalm - nära Karlaplan

Jungfrugatan 43 B

Möjligheternas sekelskiftestvåa på toppadress nära Karlaplan. Kakelugn och bra planlösning. Skuldfri förening i kulturmärkt fastighet från 1893.

Adress

Jungfrugatan 43 B

Rum

2

Slutpris

3 425 000 kr

Avgift

1 541 kr/mån

Boyta

44 kvmOm bostaden

I kulturminnesmärkt fastighet anno 1893 och på toppadress nära Karlaplan, saluförs och upplåts nu för Brf Storken 12:s räkning en sekelskiftestvåa om 44 uppmätta kvm. Lägenheten har ett omfattande renoveringsbehov, men potentialen och möjligheterna är goda för den som drömmer om att sätta sin egen prägel. Här ges rejäl takhöjd om dryga 3 meter, trägolv under plastmattor, stora fönster med speglade nischer och en kakelugn (plomberad men tillåtet att återställa).

Planlösningen är yteffektiv och genomgående från gård till gata, den är flexibel och har flera alternativa dispositionslösningar. Här ges två rum, varav ett med en pentrydel och ett med en vacker kakelugn. Hall med plats för klädhängare och ytterskor. Halvkaklat badrum med WC och handfat.

Mycket välskött förening med kulturminnesmärkta fastigheter (blå klass) och urstark ekonomi. I september 2017 blev föreningen helt skuldfri och avgifterna sänktes med 1/3-del. I och med försäljningen av denna hyresrätt så stärks ekonomin ytterligare.

Välkommen på visning!

Pris: 2 975 000 kr

Månadsavgift: 1 541 kr
I avgiften ingår värme, vatten och bredband (fiber via Ownit). Övriga driftskostnader: Hushållsel cirka 200-300 kr/månad. Hemförsäkring ca 150-200:-/månad.

Byggår: 1893

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glasfönster

Lägenhetsnummer: 101 (1002)

Hiss: Nej

Antal våningar: 3

Energiförbrukning: 186 per kvm (Atemp) och år

Allmänt om föreningen: Föreningen Brf Storken 12 förvärvade fastigheten med samma namn 1999 med adresser Jungfrugatan 41 A-C, 43 A-B och Sibyllegatan 50 A-B samt Sibyllegatan 52 A-B. Föreningen består av sammanlagt cirka 4.492 kvm bostadsyta fördelat på 77 lägenheter, varav 76 är upplåtna med bostadsrätt och 1 med hyresrätt. I föreningen finns också 12 affärslokaler med hyresrätt på en totalyta om cirka 725 kvm. Föreningen beskattas såsom äkta och marken innehas med äganderätt.

Föreningen har en stark ekonomi och i september 2017 amorterades de sista långfristiga lånen och föreningen blev därmed skuldfri.
Styrelsen arbetar också med att gå igenom och förbättra avtal med diverse leverantörer och att se över samtliga avtal med hyresgäster.

Gjorda renoveringar:
1989-1990 totalrenoverades fastigheten med byte av V/A-stammar, elstigare, ventilation etc.
2002 målning av fönster.
2006 målning av yttertaket.
2008 trapphusrenovering/ommålning.
2009 bebyggdes en del av vinden till två vindsvåningar i etage med underliggande medlemslägenheter.
2010 tätning och isolering av fönster.
2015 byte av tvättmaskin i tvättstugan, lagning av stuprännor m.m.
2016 fönstermålning och åtgärdat ventilation enligt OVK.

Planerade renoveringar/investeringar:
Styrelsen har en underhållsplan som upprättades 2004 och som löpande uppdateras.

Fastigheten är kulturhistoriskt värdefull (blåklassad, byggnadsminnesförklarades 1987) och ritades av arkitekter A G Forsberg och E O Ulrich på initiativ av lärarinnan Agnes Lagerstedt vid Hedvig Eleonora folkskola. Agnes Lagerstedt är också den som tog intiativet till verksamheten med skollovskolonier i Sverige och Barnens dag. I en skrift utgiven av Stockholms Stadsmuseum kan man inledningsvis läsa:

"Högst upp på Östermalm, på Sibyllegatan i det sista kvarteret mot Valhallavägen står några enkla hyreshus som med sina röda tegelfasader bjärt avviker från omgivande bebyggelse. Få torde känna till att bakom de röda husfasaderna döljer sig en intressant bit av stockholmsk arbetarhistoria. När husen stod nyuppförda på 1890-talet hörde de till några av Stockholms föredömligaste arbetarbostadshus. Initiativtagare till husen var lärarinnan Agnes Lagerstedt vid Hedvig Eleonora folkskola, som genom sitt arbete kommit i kontakt med arbetarbarnens usla bostadsförhållanden. Denna del av det framväxande Östermalm präglades ännu i slutet av 1800-talet av en undermålig och rivningsmogen kåkbebyggelse. Trångboddheten i dessa utkantsbostäder var stor…" Läs mer under dokument och länkar.

Övriga utrymmen och faciliteter:

Till lägenheten disponeras ett vindsförråd. Det finns en rymlig, fräsch och välutrustad tvättstuga i det separata gårdshuset uppdelad på två bokningsbara avdelningar med vardera två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. Föreningens medlemmar har även tillgång till cykelrum och en övernattningslägenhet med plats för fyra personer. Den har pentry, dusch och toalett som kan hyras för 250 kr/dygn. Föreningen har även en stor och fin innergård med trädgårdsmöbler och grillmöjligheter.

Förening: Brf Storken 12

Organisationsform/Typ: Bostadsrättsförening

TV: Ansluten till kabelnät. Leverantör: Com Hem.

Internet: Fiberbredband via Ownit. Ingår i avgiften.

Lugnt ostört och synnerligen eftersökt läge på Östermalm invid Östermalmsgatan med direkt närhet till Karlaplan med dess fontänprydda parkrum och Karlavägens och Vallhallavägens grönskande promenadallér, Fältöversten, Tessinparken och Östermalmstorg samt gångavstånd till Djurgårdsbron, Lill-Jansskogen, Humlegården samt Stureplan. Kommunikationerna är utmärkta i form av t-bana (Karlaplan, Stadion och Östermalmstorg) och flertalet innerstadsbussar. Här finns ett gott utbud av mataffärer (Fältöversten och ICA Esplanad bland andra), caféer, restauranger, butiker, gym (SATS Stadion cirka 300 meter) med mera är gott. Välkommen till trevliga Östermalm!

Vill du prata med oss?

Fyll i information nedan så hör vi av oss snarast möjligt!

Få de senaste slutpriserna

Vi skickar dig uppdateringar om hur försäljningar har gått.