Östermalm, 2 rum, 63 kvm

Sibyllegatan 52 B, 4 tr

Om bostaden

Ljuvligt sekelskifte möter modern lyx och industridesign i fulländad tvåa med kakelugnar, öppna ytor och fin utsikt över takåsarna. Brf är skuldfri!

Högt upp på våning 4 i fastighet från 1893 finns denna unikt designade sekelskifteslägenhet med genomgående planlösning, generöst ljusinsläpp och fri utsikt mot himmel och takåsar. Nu ges tillfälle att förvärva ett drömboende utöver det vanliga, rikt på så väl stil som fantastisk känsla. Inga kompromisser, bara det bästa av det bästa har varit ledorden för att skapa denna fantastiska lägenhet som varsamt och med finess nyligen byggts om och totalrenoverats (2016).

Om lägenheten:
Stilren och minimalistisk design, exklusiva materialval, sober färgsättning, koppardetaljer och genomtänktt förvaring. Den moderna stilen kombineras med vackra detaljer från byggåret med högt till tak om ca 3 m, fint laserade trägolv, snickerier i vitt såsom spegeldörrar och golvsocklar, två magnifika kakelugnar samt fina fönsterpartier med speglade nischer i högt och fritt läge. Detaljer som ger bostaden en vacker och ombonad inramning.

En välkomnande entréhall med gott rumssamband ansluter till härliga och sociala sällskapsytor med öppen planlösning mellan kök och vardagsrum samt ett underbart sovrum mot innergården.

Kök som är platsbyggt, stilfullt och minimalistiskt med designade luckor i både vit och brun matt nyans samt beslag i koppar (BB Sweden). Arbetsbänkar i kompaktlaminat med matt gråbrunt kakel (Mutina) som är infällt utan skarvar i väggen ovan. I bänkskivan finns en infälld diskho i svart och blandare i koppar (Tapwell) samt eluttag. Köket är utrustat med dimmerstyrda spotlights, induktionshäll och multifunktionsugn (Smeg), diskmaskin och kyl/frys (Electrolux) samt fläkt (Gorenje).

Vardagsrum som är väl tilltaget och ger plats för soffa, matbord och TV-möbel. Här finns en fungerande kakelugn och dubbla fönsterpartier med fri utsikt.

Tvättstuga finns i anslutning till vardagsrum och kök med platsbyggd inredning samt ett specialbeställt och spröjsat fönsterparti som vätter mot köket. Tvättstugan är utrustad med kombinernad tvättmaskin/torktumlare (Smeg) samt en arbetsbänk med god förvaring.

Sovrum som är välplanerat och ombonat med en specialtillverkad sänggavel i designkakel (Moon från Wow) med tillhörande ram i mässing. Sovrummet har en fungerande kakelugn och ett stort fönsterparti i rofyllt gårdsläge.

Walk in closet med platsbyggd inredning, heltäckningsmatta (Chanel), tapetserade väggar i svart och vitt (Dotty från Masion Decor) och med ett fönster mot innergården.

Badrum som är toppfräscht och stilsäkert inrett med helkaklade väggar i vitt med partier av italiensk designkakel (Fornasetti från Ceramica Bardelli och Petit mosaik från Tagina) som bildar konstverket i badrummet. Klinkergolv (Mutina) med golvvärme, duschhörna med glasvägg och blandare samt både hand- och takdusch (Tapwell). Infällda hyllor i kakel, dimmerstyrda spotlights, specialdesignad kommod med röd blandare och vattenlås i krom (Vola), handdukstorkar i rött (INR Vola) samt vägghängd WC (Gessi).

All el är nydragen och kablarna är infrästa i väggarna. Eluttag och strömbrytare med dimmers (Gira). Lister, dörrar och innerfönster är restaurerade och målade. Samtliga trägolv är slipade och laserade i en gråvit ton. Klinkergolv är inlagt på vissa partier.

Välkommen till ett livstilsboende i toppklass på ett av Östermalms mest eftertraktade adresser, strax ovan Karlavägen i lugna kvarter mellan Karlaplan och Östermalmstorg. Mycket välskött och helt skuldfri förening med urstark ekonomi och kulturminnesmärkta fastigheter. I samband med att föreningen blev skuldfri sänktes medlemsavgifterna med 1/3-del.

Pris: 5 995 000 kr

Månadsavgift: 2 033 kr
I avgiften ingår värme, vatten och bredband (fiber via Ownit). Övriga driftskostnader: Hushållsel cirka 200-300 kr/månad. Hemförsäkring ca 150-200:-/månad.

Andel i föreningen: 1,37845 %

Pantnotering: Bostaden är pantsatt

Byggår: 1893

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glasfönster

Lägenhetsnummer: 942 (1403)

Hiss: Nej

Våningsplan: Våningsplan 4 av 4.

Energiförbrukning: 186 per kvm (Atemp) och år

Allmänt om föreningen: Föreningen Brf Storken 12 förvärvade fastigheten med samma namn 1999 med adresser Jungfrugatan 41 A-C, 43 A-B och Sibyllegatan 50 A-B samt Sibyllegatan 52 A-B. Föreningen består av sammanlagt cirka 4.492 kvm bostadsyta fördelat på 77 lägenheter, varav 76 är upplåtna med bostadsrätt och 1 med hyresrätt. I föreningen finns också 12 affärslokaler med hyresrätt på en totalyta om cirka 480 kvm. Föreningen beskattas såsom äkta och marken innehas med äganderätt.

Föreningen har en stark ekonomi och i september 2017 amorterades de sista långfristiga lånen och föreningen blev därmed skuldfri (bl a tack vare att hyresrätt om 93 kvm såldes för 10,1 miljoner kr den 5 april 2017). Omsättningstillgångarna uppgick till ca 2,4 mkr per 2017-12-31. Föreningen beslutade att sänka avgifterna med 1/3 per 2017-07-01. Försäljningen av ytterligare en hyresrätt genomfördes i juni 2018 (såld för ca 3,5 mkr). Dessutom återstår en hyresrätt som föreningen planerar att sälja under 2019.

Styrelsen arbetar också med att gå igenom och förbättra avtal med diverse leverantörer och att se över samtliga avtal med hyresgäster. Styrelsen har också inlett en process med målsättning att upplåta gårdshuset om ca 160 kvm där tvättstugan finns till bostad. Tvättstugan placeras då i annat utrymme/annan lokal i fastigheten.

Gjorda renoveringar:
1989-1990 totalrenoverades fastigheten med byte av V/A-stammar, elstigare, ventilation etc.
2002 målning av fönster.
2006 målning av yttertaket.
2008 trapphusrenovering/ommålning.
2009 bebyggdes en del av vinden till två vindsvåningar i etage med underliggande medlemslägenheter.
2010 tätning och isolering av fönster.
2015 byte av tvättmaskin i tvättstugan, lagning av stuprännor m.m.
2016 fönstermålning och åtgärdat ventilation enligt OVK.

Planerade renoveringar/investeringar:
Styrelsen har en underhållsplan som upprättades 2004 och som löpande uppdateras. Föreningen planerar renovering av tak och ommålning av trapphusen. Försäljning av gårdshuset utreds och kommer troligtvis att ske under 2019.

Även frågan om installation av balkonger utreds då bygglov för det har lättats från Länsstyrelsen. Frågan drivs av en person i föreningen och flera av medlemmarna ser positivt på det.

Fastigheten är kulturhistoriskt värdefull (blåklassad, byggnadsminnesförklarades 1987) och ritades av arkitekter A G Forsberg och E O Ulrich på initiativ av lärarinnan Agnes Lagerstedt vid Hedvig Eleonora folkskola. Agnes Lagerstedt är också den som tog intiativet till verksamheten med skollovskolonier i Sverige och Barnens dag. I en skrift utgiven av Stockholms Stadsmuseum kan man inledningsvis läsa:

"Högst upp på Östermalm, på Sibyllegatan i det sista kvarteret mot Valhallavägen står några enkla hyreshus som med sina röda tegelfasader bjärt avviker från omgivande bebyggelse. Få torde känna till att bakom de röda husfasaderna döljer sig en intressant bit av stockholmsk arbetarhistoria. När husen stod nyuppförda på 1890-talet hörde de till några av Stockholms föredömligaste arbetarbostadshus. Initiativtagare till husen var lärarinnan Agnes Lagerstedt vid Hedvig Eleonora folkskola, som genom sitt arbete kommit i kontakt med arbetarbarnens usla bostadsförhållanden. Denna del av det framväxande Östermalm präglades ännu i slutet av 1800-talet av en undermålig och rivningsmogen kåkbebyggelse. Trångboddheten i dessa utkantsbostäder var stor…" Läs mer under dokument och länkar.

Övriga utrymmen och faciliteter:

Till lägenheten disponeras ett stort vindsförråd (golvyta ca 11-13 kvm). Det finns en rymlig, fräsch och välutrustad tvättstuga i det separata gårdshuset uppdelad på två bokningsbara avdelningar med vardera två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. Föreningens medlemmar har även tillgång till cykelrum och en övernattningslägenhet med plats för fyra personer. Den har pentry, dusch och toalett som kan hyras för 250 kr/dygn. Föreningen har även en stor och fin innergård med trädgårdsmöbler och grillmöjligheter.

Vid renovering och ombyggnation krävs en bygganmälan till föreningens styrelse. Styrelsen har sedan rätt att försäkra sig om att ingrepp rörande fastighetens gemensamma konstruktioner såsom V/A, el, ventilation, bärande väggar med mera. är möjliga att utföra och sker fackmannamässigt av hantverkare som är behöriga/certifierade. Huset har högsta kulturklassning och det kan ge begränsningar i vissa omdispositioner, bland annat får ej kakelugnarna rivas ut eller flyttas på

Förening: Brf Storken 12

Organisationsform/Typ: Bostadsrättsförening

TV: Kabel-TV via Com Hem. Basutbud ingår i avgiften.

Internet: Fiberbredband via Ownit. Ingår i avgiften.

Sammanställning: Stor gemensam innergård med sittgrupper, cykelställ, gunga och sandlåda.

Här ligger bostaden

Vill du prata med oss?

Fyll i information nedan så hör vi av oss snarast möjligt!

Få de senaste slutpriserna

Vi skickar dig uppdateringar om hur försäljningar har gått.