Södermalm - Mariaberget

Tavastgatan 31

Välbevarat & charmigt 1930-tal i ljus & genomgående 2,5:a (möjlig 3:a) på Tavastgatan i välskött brf med låga avgifter & härligt läge på Mariaberget.

Adress

Tavastgatan 31

Rum

2

Slutpris

4 700 000 kr

Avgift

1 763 kr/mån

Boyta

58 kvmOm bostaden

I synnerligen välskött bostadsrättsförening och med ett eftersökt läge på Tavastagatan i härliga kvarter på Mariaberget, mitt bland pittoreska kullerstensgator och vackra kulturkåkar med Mariatorget, Monteliusvägen och Ivar Lo´s park runt husknuten, saluförs nu denna trivsamma 2: (möjligt att disponera om till en mer familjeanpassad 3:a med två sovrum) med välbevarad 1930-talscharm av bästa slag.

Lägenhetens grundförutsättningar är fantastiska för den som vill sätta sin egen prägel. Här bevaras alla vackra originaldetaljer från byggåret såsom rejäl takhöjd om ca 2,80 meter, fiskbensparkett och trägolv under linoleummattorna, spegeldörrar, snickerier och stora fönsterpartier som ger ett härligt ljusinsläpp från två väderstreck.

Planlösningen är klassiskt disponerad och genomgående från vacker och grönskande innergård till lugn och enkelriktad gata. Rumsfördelningen är bra med en välkomnande hall som ger plats för ytterkläder och skor. I anslutning till hallen finns ett badrum av äldre standard med dusch (även plats för att sätta in badkar), toalett och handfat. Kök med skåpinredning i original, kyl, frys och spis.

En inre möblerbar hall med plats för valfri möblering såsom matbord, arbetsbord, bokhyllor eller dylikt. På vardera sida om hallen finns ett vardagsrum med plats för soffgrupp, TV-möbel och en garderob i original och ett rymlig sovrum med plats för dubbelsäng, en garderob i original och väggytor att ställa garderober. Sovrummet ligger rofyllt mot föreningens fina innergård. Här har det tidigare funnits ett bygglov för fransk balkong.

Välskött förening med god ekonomi och låga månadsavgifter där både kabel-TV och bredband inkluderas.

Tillträde efter överenskommelse.

Pris: 4 295 000 kr

Månadsavgift: 1 763 kr
I avgiften ingår värme, vatten, kabel-TV och fiberbredband. Övriga driftskostnader per månad: Hushållsel ca 300-400:-. Hemförsäkring ca 200-250:- OBS! Pga av rådande samhällssituation så höjer föreningen avgifterna med 25 % tillsvidare fr o m 1 juli 2020.

Andel i föreningen: 3,44600 %

Byggår: 1932

Uppvärmning: Fjärrvärme

Fönster: 2-glasfönster

Lägenhetsnummer: 8 (1007)

Hiss: Ja

Våning: 0.5

Antal våningar: 3

Energideklaration: Utförd

Energideklaration utförd: 2019-01-22

Energiklass: E

Allmänt om föreningen: Brf Tavastagatan 31 bildades 2007 och övertog fastigheten från Svenska Bostäder i maj 2009. Fastigheten uppförde 1931 och består av 36 lägenheter om totalt 1.601 kvm varav 2 fortfarande är hyresrätter (2:or om 64 respektive 60 kvm som dold framtida intäkt) samt 1 lokal belägen i källarplan med entré från Timmermansgatan. Föreningen är äkta och marken innehas med äganderätt.

Föreningen har som krav att den som köper lägenheten skall bosätta och skriva sig på adressen. Juridisk person accepteras ej som medlem. Delat ägande är ok minst 10%.

Ekonomin är mycket god och skuldsättningen är låg. Per 2018-12-31 uppgick den långfristiga skulden till 2,4 mkr vilket ger en belåningsgrad på 1.499:-/kvm. Omsättningstillgångarna (kassa, bank m.m.) uppgick till 2,390 mkr. Under 2017 såldes två av de återstående fyra hyresrätterna vilket gav ett stort kapitaltillskott som delvis användes till amortering av lånen. Dessutom hyr man ut en mobiltelefonmast på taket till Telia AB. Föreningen tar ut en överlåtelseavgift på 3,5 % av prisbasbeloppet samt en pantsättningsavgift på 1,5 % av prisbasbeloppet som båda betalas av köparen.

Pga rådande samhällssituation har lokalhyresgäster i fastigheten begärt att få hyresreducering för att minska deras utgifter. Detta innebär ett större inkomstbortfall för föreningen vilket föranlett en tills vidare höjning av avgifterna med 25 % fr o m 1 juli 2020.

Renoveringar i fastigheten:
Genomgripande upprustning med bl.a. byte av V/A-stammar och elstigare utfördes 1975. Fasadrenovering 1995. Takmålning 2007. Ny tvättstuga 2010. Nya 3-glasfönster 2011. Nya plåttak och taksäkerhet 2015. Trefas indraget i fastigheten och byggnation av balkonger 2019.

Planerade/beslutade renoveringar:
Relining av fastighetens stammar 2020.

Energiprestanda: 145 kWh/m² och år. Eventuella frågor besvarar styrelsen på mailadress: info@tavastgatan 31.se. Mer information finns på föreningens utmärkta hemsida www.tavastgatan31.se

Till lägenheten disponeras ett vindsförråd. I källaren finns cykelrum och tvättstuga med två tvättmaskiner, torkskåp, torktumlare och mangel. Det finns en gemensam innergård med flera sittgrupper och planteringar. Gården sköts av "gårdsgrupp" i huset.

Förening: Brf Tavastgatan 31

Organisationsform/Typ: Bostadsrättsförening

Antal lägenheter: 36

Antal hyresrätter: 2

TV: Kabel-TV via Com Hem, basutbud ingår i avgiften.

Internet: Fiberbredband via Viasat (IP-only) med upp till 1000/1000 Mbit/s ingår i avgiften fram till 2023.

Sammanställning: Bygglov för fransk balkong från sovrummet har tidigare funnits. Möjlighet att få det förnyat via Stadsbyggnadskontoret.

Lägenheten är belägen i ett av Stockholms mest attraktiva kvarter på Mariaberget intill Mariatorget. Charmiga kullerstenskvarter med vackra omgivningar, fantastiska vyer över Riddarfjärden och omväxlande arkitektur med många kulturhus. Nära till promenadstråk (Monteliusvägen, Söder Mälarstrand) och gröna oaser (Mariatorget, Ivar lo’s park, Långholmen, Tanto och Årstaviken). Lugna och rofyllda kvarter med mysiga caféer, glassbar och gallerier men bara några kvarter från hela Södermals utbud av restauranger, barer och shoppingstråken kring Götgatsbacken och Hornsgatan. Ett stenkast bort finns flera mataffärer, trendiga butiker, ateljéer, apotek, bageri och 7-eleven.

Nära till T-bana Mariatorget och Slussen med röda och gröna linjen. Busslinje 4 som går från Radiohuset till Gullmarsplan. Buss 66 går från Reimersholme till Sofia och passerar Zinkensdamm och Mariatorget. Kort promenadavstånd till Södra station med pendeltåg och ytterliggare busslinjer.

Vill du prata med oss?

Fyll i information nedan så hör vi av oss snarast möjligt!

Få de senaste slutpriserna

Vi skickar dig uppdateringar om hur försäljningar har gått.