City - Norrmalm

Drottninggatan 90 B, 2 tr

Drömläge i hjärtat av Stockholm! Suverän planlösning, ytor i toppskick, balkong i öppet, fritt läge med utsikt. Endast 440:-/månad. Garage i huset.

Adress

Drottninggatan 90 B, 2 tr

Rum

1

Slutpris

4 000 000 kr

Avgift

440 kr/mån

Boyta

41 kvmOm bostaden

Sällan har uttrycket ”läget, läget och åter läget” passat bättre för att beskriva detta suveräna läge i hjärtat av Stockholm. Här bor du mitt på Drottninggatan med dess livfulla gatustråk fyllt av restauranger, pubar, caféer, butiker m.m.

I stilfullt uppförd och kulturklassad fastighet från 1939 finns denna optimalt planerade och strålande ljusa lägenhet med stort burspråksfönsterparti, solig balkong i väster och öppet, fritt läge. Från det stora fönsterpartiet och balkongen ges härlig stadsvy och utsikt mot vackra omkringliggande sekelskiftesfastigheter samt längs med Barnhusgatan ned mot Norra Bantorget.

Lägenheten har på senare tid smakfullt renoverats till toppskick med stilren, modern design som kombineras med typiska detaljer från byggåret. Stort, luftigt och lättmöblerat vardagsrum med plats för soffa och TV-möbel. Här finns utgång till balkongen. Det här är den utmärkta platsen att blicka ut över folklivet på gatan utanför. Smart sovrumsdel-/alkov med plats för dubbelsäng och förvaring i platsbyggd garderobsvägg. Kök i stilsäkert utförande med god förvaring, komplett maskinell utrustning och matplats för 4-5 personer. Fräscht helkaklat badrum med tvättmaskin. Lägenhetens utmärkta planlösning med sin sovrumsdel ger samma funktion som i en 2:a!

Synnerligen välskött förening med god ekonomi, stora intäkter från hyresgäster/lokaler, mycket låga månadsavgifter, härliga gemensamma takterrasser och garage i huset.

– Hall med plats att hänga ytterkläder vid klädhängare i original samt övrig förvaring i garderob och städskåp. Vitmålade väggar och askparkett.

– Toppfräscht, helkaklat badrum från 2010 i stilrent utförande med klinkergolv och golvvärme, duschplats med tak- respektektive handdusch samt vikdörrar i glas, WC, handfat på kommod med draglådor samt en tvättmaskin. Spotlights i taket.

– Ljuvligt vardagsrum med stort burspråksfönsterparti och fri utsikt mot vackra, kringliggande sekelskiftesfastigheter samt längs med Barnhusgatan ned mot Norra Bantorget. Här finns utgång till solig balkong i väster som är den utmärkta platsen att blicka ut över folklivet på Drottninggatan nedanför. I anslutning till vardagsrummet finns en sovrumsdel/alkov med plats för dubbelsäng och klädförvaring i platsbyggd garderobsvägg. Vitmålade väggar och askparkett.

– Kök i stilrent utförande med mycket god förvaring i skåp och draglådor. Köket är komplett maskinellt utrustat med vitvaror från bl a Siemens och Bosch såsom kyl och frys, induktionshäll, fläkt, inbyggd diskmaskin, varmluftsugn samt microvågsugn. I köket finns en matplats för 4-5 personer. Vitmålade väggar och askparkett.

OBS! Hela lägenheten totalrenoverades 2010 med genomgående nya golv och nymålade väggar, nytt kök samt badrum.

Pris: 3 450 000 kr

Månadsavgift: 440 kr

Andel i föreningen: 1,36680 %

Byggår: 1939

Uppvärmning: Fjärrvärme

Övriga byggnader/utrymmen: Till lägenheten hör ett källarförråd. Gemensam tvättstuga finns i källaren. Tilllgång till föreningens två fantastiska takterrasser med många sittgrupper/utemöbler, grillar, solstolar, parasoll, dusch och magnifik vidsträckt utsikt över city. Föreningen disponerar även ett övernattningsrum med dubbelsäng, TV och kylskåp som medlemmarna kan boka. Dessutom finns utrymme för återvinning av glas, papper, grovsopor etc.

Renoveringar: Flera större renoveringar har utförts såsom rörstambyte: år 2005 i 90 A, mitten av 1980-talet i 90B samt på 1970-talet i AF 15. Stammar i källaren byttes 2008-2010. 2005-2006 byttes samtliga elstigar både gemensamma och invändigt i alla lägenheter. Renovering av fönster och fasad avslutades under hösten 2006. Även ventilationen och samtliga rökkanaler har åtgärdats. Renovering av entréer och trapphus pågår sedan 2012 med fokus på återställande av den ursprungliga funkisstilen, bl a med byte till specialtillverkade säkerhetsdörrar i original och all el utbytt. Tätning ventilationskanaler och rökgångar 2008-2009. OVK 2010 med godkänt resultat.

Lägenhetsnummer: 18 (1203)

Hiss: Ja

Våningsplan: Våningsplan 2 av 6.

Energiförbrukning: 128 per kvm (Atemp) och år

Parkering/Bilplats: I fastigheten finns 16 garageplatser. Till dessa platser är det separat kö och kostnaden 3000:-/mån + moms. I övrigt gäller boendeparkering för mantalsskrivna samt externa garagemöjliheter i området. Se www.garageplatsen.se

Allmänt om föreningen: Bostadsrättsföreningen Islandet Adolf består av 56 lägenheter, varav 1 är en återstående hyresrätt, 12 affärs- och kontorslokaler och 16 garageplatser. Den totala ytan i fastigheten är 7.830 kvm, varav bostäder på 3.640 kvm, uthyrda lokalytor på 1.955 kvm och övrigt (garage, gemensamma ytor) på 2.235 kvm. Föreningen äger marken. Delat ägande accepteras.

Föreningen förvärvade fastigheten år 2003, en Q-märkt fastighet från 1939 ritad av Kjell Ödeen och Gunnar Weijke, och omfattas av adresserna Adolf Fredriks kyrkogata 15 och Drottninggatan 90 A-B. Föreningen har inget krav på att man skriver sig på lägenhetens adress, dock kan vissa försäkringsbolag kräva att så sker för att hemförsäkringen skall gälla. Föreningen accepterar delat ägande och har inga krav på hur fördelning sker. Föreningen accepterar inte juridisk person som köpare.

Genomförda renoveringar:
2022 Pågående renovering av fasader, fönster och terrass
2017 OVK
2016 Garagets golv och ytskikt
2015 Undercentralen renoverades
2014-2016 I källaren renoverades förrådsutrymmena och källargångar
2014 Fiberanslutning till samtliga lägenheter och lokaler
2011 Renovering av de Q-märkta trapphusen och entréerna påbörjades i liten skala och slutfördes under 2014
2008 Lägenheternas ventilationskanaler och skorstenar tätades
2007 Värmeledningar i källaren byttes och termostatventiler och nya styrventiler installerades i systemet
2007 Renovering av butiksplanet
2006 Fasad, fönster, markiser
Drottninggatan 90A är stambytt 2005. Delar av stammarna i 90B och Adolf Fredrik 15 är bytta under 80- och 90-tal, och föreningen har nyligen genomfört relining i några avloppsstammar.
2005 Elstammar
1999 Tvättstugor

För mer information om genomförda fastighetsrenoveringar, se den bifogade årsredovisningen.

Till lägenheten hör ett källarförråd. Det finns två gemensamma tvättstugor i källaren. Tilllgång till föreningens två fantastiska takterrasser med många sittgrupper/utemöbler, grillar, solstolar, parasoll, dusch och magnifik vidsträckt utsikt över city. Föreningen disponerar även ett övernattningsrum ( ca 300 kr/natt) med dubbelsäng, TV och kylskåp som medlemmarna kan boka. Rummet kan även hyras dagtid för boende i föreningen som behöver en möteslokal.
Mötesrummet har whiteboard och bord med plats för 8 personer. Dessutom finns utrymme för återvinning av glas, papper, grovsopor etc.

Föreningen har ca 8 miljoner i hyresintäkter varje år från lokaler och garage samt alla större renoveringar är gjorda. För mer information om föreningen, se www.islandetadolf.bostadsratterna.se

Då föreningen har stora lokalintäkter/lokalytor (mer än 40 % av föreningens kvalificerade verksamhet) betraktas den som skattemässigt oäkta. Det innebär bl a att den som säljer sin bostadsrätt beskattas med 25 % på hela vinsten (Vinsten beskattas i inkomstlaget kapital med 30 % på 5/6 av vinsten vilket ger 25 % i skatt) .

Inget uppskov med reavinst får göras, varken till eller ifrån en bostad i en oäkta förening. Görs förbättringar i lägenheten kan avdrag för dessa göras samma år som man haft kostnaden för förbättringen. Man får i regel en mycket låg månadsavgift. Om månadsavgiften för en bostadsrätt i en sådan förening anses understiga lägenhetens bruksvärde (hyror på motsvarande bostäder i samma geografiska område) kan mellanskillnaden betraktas som en beskattningsbar bostadsförmån. För den förmånen har regeringen tidigare tillämpat en lättnadsregel som i princip innebar att den beskattningsbara inkomsten reducerades till noll. Lättnadsregeln har tagits bort så från och med inkomståret 2016 (deklarationen 2017) beskattas 5/6 (fem sjättedelar) av bostadsförmånen. Vinst vid försäljning av bostadsrätten beskattas på samma sätt. Föreningens styrelse svarar gärna på frågor och har ytterligare information om beskattningen och har även mallar som underlättar vid deklaration.

Förening: Brf Islandet Adolf

Organisationsform/Typ: Bostadsrättsförening

Antal lägenheter: 56

Antal lokaler: 12

Antal hyresrätter: 1

TV: Kabel-TV via ComHem (Grundutbud ingår i avgiften).

Internet: Bredband via ComHem eller fiberbredband via Ownit.

Sammanställning: Solig balkong i väster och öppet, fritt läge med härlig stadsvy och utsikt mot vackra omkringliggande sekelskiftesfastigheter samt längs med Barnhusgatan ned mot Norra Bantorget.

Mycket eftertraktat läge mitt i City, mellan Hötorget och den vackra Adolf Fredriks kyrka. Här får man det bästa av två världar, en lugn boendemiljö med en idyllisk och grönskande innergård med springbrunn samt fantastiska takterrasser med flera uteplatser och dessutom ett stort utbud ”direkt utanför dörren” av restauranger, butiker, kaféer, biografer och allt man kan tänkas behöva. Drottninggatan har flera populära restauranger och Centralbadet ligger precis intill. Med några få minuters promenad når man bl a populära Hötorgsmarknaden och ytterligare ett stenkast därifrån Stureplans nöjesliv. I närområdet ligger även flera parkområden som Tegnérlunden och Observatorielunden samt lite längre bort Vasaparken. Bara några hundra meter till mycket bra kommunikationer med T-bana från Hötorget och SL-buss från Sveavägen. Promenadavstånd till Stockholm Centralstation.

Vill du prata med oss?

Fyll i information nedan så hör vi av oss snarast möjligt!

Få de senaste slutpriserna

Vi skickar dig uppdateringar om hur försäljningar har gått.