Adress:

Sibyllegatan 50 B, 4 tr

Rum:

4 rum

Såld för:

10 100 000 kr ( 108 602 kr/kvm)

Avgift:

4 360 kr/mån

Boyta:

93 kvm

Såld för

10 100 000 kr (108 602 kr/kvm)

Möjligheternas sekelskiftesvåning på toppdress nära Karlaplan. Högst upp i fastighet anno 1893 med ljust och fritt läge, kakelugnar och 3 sovrum.

Högst upp i fastighet från 1893 med rymlig hiss, saluförs och upplåts nu för Brf Storken 12:s räkning en sekelskiftesvåning om 93 kvm (enligt uppmätning) och 4 rum och kök. Våningen är i ett välbevarat originalskick med många vackra detaljer från byggåret. Här ges rejäl takhöjd om ca 3,10 meter med stuckaturer och rosetter, plankgolv, spegelmönstrade dörrar, höga golvsocklar och fönsterpartier med speglade nischer samt tre kakelugnar (f.n. ej fungerande).

Våningen är högt och fint belägen (endast råvinden ovanför), den har en ljus, yteffektiv och mycket väldisponerad planlösning som är trivsam och genomgående mellan gård och gata. Här ges kök, vardagsrum och tre sovrum samt ett stambytt badrum.

Välkommen till denna möjligheternas familjevåning på övre Östermalm, strax ovan Östermalmsgatan i lugna kvarter mellan Karlaplan och Östermalmstorg.

Det föreligger ett omfattande renoveringsbehov, men potentialen och möjligheterna är enastående för den som drömmer om att hitta en ”oförstörd våning” att själv sätta sin prägel på.

Vid renovering och ombyggnation krävs en bygganmälan till föreningens styrelse. Styrelsen har sedan rätt att försäkra sig om att ingrepp rörande fastighetens gemensamma konstruktioner såsom V/A, el, ventilation, bärande väggar m.m. är möjliga att utföra och sker fackmannamässigt av hantverkare som är behöriga/certifierade. Huset har högsta kulturklassning och det kan ge begränsningar i vissa omdispositioner, bl a får ej kakelugnarna rivas ut eller flyttas på.

Mycket välskött förening med kulturminnesmärkta fastigheter (blå klass) och urstark ekonomi. I och med upplåtelsen av denna våning så blir föreningen helt eller nästintill skuldfri. Därtill finns det planer på ytterligare avyttringar vilket än mer kommer att stärka föreningens ekonomi. I dagsläget föreligger det ett beslut av styrelsen om en sänkning av den nuvarande avgiften med upp till 1/3-del. Den nya avgiften träder i bruk den 1/7 2017 och exakt besked om sänkningens storlek bör komma innan utsatta visningar.

Tillträde: 1 augusti 2017, men med möjlighet till tidigare datum.

  • TV: Ansluten till kabelnät. Leverantör: Com Hem.
  • Internet: Fiberbredband via Ownit. Obligatorsik bredbandsavgift på 150:-/månad och medlemslägenhet.

Fin innergård med trädgårdsmöbler och grillmöjligheter.

  • Pris: 10 100 000 kr
  • Månadsavgift: 4360 kr/mån. I avgiften ingår värme och vatten. Övriga driftskostnader: Hushållsel ca 200:-/månad. Hemförsäkring ca 100-150:-/månad. Obligatorisk bredbandsavgift 150:-/månad. OBS! Angiven månadsavgift är preliminär och antagen i jämförelse med liknande lägenhet i fastigheten.
  • Andel i föreningen: 1.973 %
  • Överlåtelseavgift: 1120 kr
  • Pantsättningsavgift: 448 kr

Brf Storken 12.

Lägenhetsnummer: 742 (1404)

Byggår: 1893

Hiss: Ja

Föreningen Brf Storken 12 förvärvade fastigheten med samma namn 1999 med adresser Jungfrugatan 41 A-C, 43 A-B och Sibyllegatan 50 A-B samt Sibyllegatan 52 A-B. Föreningen består av sammanlagt ca 4.492 kvm bostadsyta fördelat på 78 lägenheter, varav 75 är upplåtna med bostadsrätt och 3 med hyresrätt samt 12 affärslokaler med hyresrätt på en totalyta om ca 480 kvm.

Föreningen har en mycket god ekonomi med låg belåning om 14 msek i långfristig skuld vilket ger en belåningsgrad om ca 3.111:-/kvm per 2015-12-31 (bl a amorterades lånen med ca 3.650.000:- under 2015). Man gjorde även ett nettoresultat på ca 905.000:- (efter avskrivningar).

I och med upplåtelsen av denna våning så blir föreningen helt eller nästintill skuldfri. Därtill finns planer på ytterligare avyttring av en kvarvarande hyresrätt. Arbetet i övrigt innebär bl a att gå igenom och förbättra avtal med diverse leverantörer och genomgång av samtliga avtal med hyresgäster. Styrelsen har också inlett en process att under 2017 upplåta gårdshuset där tvättstugan finns till bostad. Tvättstugan placeras då i annat utrymme/annan lokal i fastigheten.

I dagsläget föreligger det ett beslut av styrelsen om en sänkning av de nuvarande avgifterna med upp till 1/3. Den nya avgiften träder i bruk den 1/7 2017 och exakt besked om sänkningens storlek bör komma inom kort.

Gjorda renoveringar:
1990-1991 totalrenoverades fastigheten med byte av V/A-stammar, elstigare, ventilation etc.
2002 målning av fönster.
2006 målning av yttertaket.
2008 trapphusrenovering/ommålning.
2009 bebyggdes en del av vinden till vindsvåning i etage med underliggande medlemslägenhet.
2010 tätning och isolering av fönster.
2015 byte av tvättmaskin i tvättstugan, lagning av stuprännor m.m.
2016 fönstermålning och åtgärdat ventilation enligt OVK.
Styrelsen har en underhållsplan som upprättades 2004 och som löpande uppdateras.

Fastigheten är kulturhistoriskt värdefull (blåklassad, byggnadsminnesförklarades 1987) och ritades av arkitekter A G Forsberg och E O Ulrich på initiativ av lärarinnan Agnes Lagerstedt vid Hedvig Eleonora folkskola. Ur det bifogade dokumentet ”Agnes Lagerstedt och Stockholms Arbetarhem i kvarteret Storken” kan man inledningsvis läsa;

”Högst upp på Östermalm, på Sibyllegatan i det sista kvarteret mot Valhallavägen står några enkla hyreshus som med sina röda tegelfasader bjärt avviker från omgivande bebyggelse. Få torde känna till att bakom de röda husfasaderna döljer sig en intressant bit av stockholmsk arbetarhistoria. När husen stod nyuppförda på 1890-talet hörde de till några av Stockholms föredömligaste arbetarbostadshus. Initiativtagare till husen var lärarinnan Agnes Lagerstedt vid Hedvig Eleonora folkskola, som genom sitt arbete kommit i kontakt med arbetarbarnens usla bostadsförhållanden. Denna del av det framväxande Östermalm präglades ännu i slutet av 1800-talet av en undermålig och rivningsmogen kåkbebyggelse. Trångboddheten i dessa utkantsbostäder var stor…”

Övriga utrymmen och faciliteter:
Till lägenheten disponeras ett stort vindsförråd. Det finns en rymlig, fräsch och välutrustad tvättstuga i det separata gårdshuset uppdelad på två bokningsbara avdelningar med vardera två tvättmaskiner, torktumlare och torkskåp. Föreningens medlemmar har även tillgång till cykelrum och en övernattningslägenhet med plats för fyra personer som kan hyras för 250:-/dygn. Föreningen har även en stor och fin innergård med trädgårdsmöbler och grillmöjligheter.

Energiprestanda 186 kWh/m² år.

Lugnt ostört och synnerligen eftersökt läge på Östermalm invid Östermalmsgatan med direkt närhet till Karlaplan med dess fontänprydda parkrum och grönskande promenadallé, Fältöversten, Tessinparken och Östermalmstorg samt gångavstånd till Djurgårdsbron, Lill-Jansskogen, Humlegården samt Stureplan. Kommunikationerna är utmärkta i form av T-bana (Karlaplan, Stadion eller Östermalmstorg) och flertalet innerstadsbussar. Utbudet av mataffärer (Fältöversten och ICA Esplanad bl a), caféer, restauranger, butiker, gym (SATS Stadion ca 300 meter) m.m. är gott. Välkommen till trevliga Östermalm!